3 tips om je onderneming efficiënter te maken

In een perfecte wereld worden alle e-mails de dag zelf beantwoord en worden offertes zo snel mogelijk de deur uit gestuurd. Helaas is de realiteit vaak anders. Het is meestal heel moeilijk om de processen binnen een onderneming te stroomlijnen. Een goede tijdsbesteding is bijvoorbeeld zeer belangrijk wanneer het gaat om efficiëntie, en deze blogpost doet uit de doeken op welke manier je je tijdsbesteding kan optimaliseren.

Tip 1: Maak gebruik van handige tools

Er zijn ongelooflijk veel verschillende tools te vinden die jouw onderneming efficiënter kunnen laten draaien. Zo zijn er verschillende project management tools te vinden waardoor je als zaakvoerder een mooi overzicht krijgt welke projecten op stapel zijn en welke werknemers aan elk project werken. Dapulse en Podio zijn twee project management tools die vaak gebruikt worden. Slack wordt als een van de belangrijkste tools voor bedrijven gezien, en terecht. Slack is een communicatieplatform waarmee je de e-mailstroom binnen je bedrijf sterk kan verminderen. Slack zorgt ervoor dat je binnen verschillende teams kan communiceren zonder ook maar één e-mail te versturen.

 

Slack - “be less busy”

  • messaging applicatie voor bedrijven

  • minder nood aan e-mails

  • ideaal om te communiceren met verschillende teams

Slack

Dapulse -  “get the big picture of your work”

  • project management tool

  • handig overzicht van alle projecten en taken

  • ideaal om je werkdag efficiënt te plannen

 

Dapulse

 

Tip 2: praten, praten, praten

Een grote oorzaak van inefficiëntie is gebrekkige communicatie. Wanneer je bijvoorbeeld een verandering introduceert, is het uitermate belangrijk dat de werknemer de context begrijpt. De werknemers moeten begrijpen waarom een bepaald proces verandert en waarom het vanaf nu op een andere manier moet. Wanneer je duidelijk en veel communiceert met je werknemers, zal je sneller problemen opmerken en zal alles veel efficiënter verlopen. Het is bijvoorbeeld aangeraden om dagelijks korte meetings te houden zodat alle werknemers op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf. Stand-up meetings zijn hier een goed voorbeeld van.

Stand-up meetings

  • korte meetings die rechtstaand worden gehouden

  • duren maximaal 10 minuten

 

Tip 3: besteed bepaalde taken uit aan derde partijen

Een ondernemer moet zich vaak met 101 dingen bezig houden om ervoor te zorgen dat het bedrijf goed draait. Ook de werknemers hebben vaak een divers takenpakket. Om je bedrijf efficiënter te laten draaien, kan het aangewezen zijn om bepaalde taken over te dragen naar een ander bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om je binnenkomende e-mails en telefoontjes uit te besteden aan een derde partij, die deze dan beantwoordt op dezelfde manier als jouw werknemers. Je klanten merken geen verschil en je krijgt weer meer ademruimte om je bezig te houden met je kerntaken. Een win-win situatie voor beide partijen!

 

Axon is zo’n bedrijf dat zich ontfermt over het telefoon- en e-mailverkeer van een onderneming. Neem contact op via 051 42 30 80 voor een vrijblijvende offerte.