Dutjes op het werk: doorbreek jij het taboe?

Wat hebben Isaac Newton, Albert Einstein en Leonardo Da Vinci met elkaar gemeen? Ze waren alledrie fan van...dutjes! Ook studenten teren al sinds het begin der tijden op powernaps om hachelijke blokperiodes te overleven. Gelijk hebben ze! Want studies wijzen uit dat een kort maar krachtig dutje de productiviteit stimuleert, en nog heel wat andere voordelen heeft. Ideaal voor op het werk dus, toch?  Axon geeft je met deze ‘how to powernap’-gids een duwtje in de rug om jouw werkvloer klaar te maken voor powernaps!

De grootste voordelen van powernaps

Zijn powernaps efficiënt om de batterijen terug op te laden? Absoluut!  Daar is uitgebreid onderzoek naar verricht. De voordelen van powernaps zijn legio. Hier sommen we er 5 op die het meest voorkomen in de research:

  1. Het bevordert je alertheid, reactietijd en concentratie. Uit onderzoek bij NASA ruimtevaarders bleek dat piloten met een dutje van amper 25 minuten ruim 2 uur langer alert zijn.
  2. Je wordt er productiever van. Oké, je bent misschien 10-25 minuten op je dag niet aan het werken, maar de rest van je uren zit je er fris en monter bij en krijg je dingen gedaan. Dat is heel wat beter dan een hele dag te knikkebollen en niets gedaan te krijgen.
  3. Hoe meer en hoe beter de slaap, hoe minder stress. Slaap helpt om stress van je af te zetten. Ergo: wie meer en beter slaapt, heeft minder stress.
  4. Dutjes zorgen voor een beter geheugen en een groter leervermogen. Dat zie je bij jonge kinderen, maar ook bij volwassen die mentaal veeleisende jobs doen waar ze het hoofd moeten bijhouden.
  5. Een grotere alertheid door uitgeslapen te zijn voorkomt ongevallen. Dat heeft misschien niet rechtstreeks met de kwaliteit van je werk te maken, maar veilig van en naar je werk kunnen gaan is minstens even belangrijk.

Hoe lang duurt de ideale powernap?

De ideale duurtijd van een powernap verschilt van persoon tot persoon. Nochtans is er op één vlak wel consensus, namelijk dat 30 minuten het absolute maximum is voor een dutje. Wie langer slaapt dan 30 minuten, dreigt versuft te geraken, waardoor je weer meer tijd nodig hebt om terug actief te worden. Daarnaast kunnen langere powernaps ook nefast zijn voor je nachtrust. Om te kijken wat voor jou werkt, probeer je best eens 5, 10, 15 en 20 minuten te dutten. Je lichaam zal snel voelen wat het best voor je werkt.

Hoe begin je eraan?

Waar en in welke omstandigheden je een powernap doet, hangt ook wat af van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen in slaap vallen op een bus die holderdebolder door de stad scheurt met 2 gillende kinderen aan boord, maar laten we ervan uitgaan dat jij een moeilijkere slaper bent. En je bevindt je op het werk natuurlijk.

  • Ga op zoek naar een ruimte waar het rustig is en die je liefst op slot kan doen en kan verduisteren. Een onderbroken powernap heeft immers geen enkel nut!

  • Zorg dat je hoofd ondersteund wordt. Ga eventueel gewoon zitten aan een bureau en leg je hoofd op tafel, met gekruiste armen. Zoek een positie die niet te veel moeite vergt en comfortabel aanvoelt.

  • Maak het niet té gezellig: dekentjes, kussens, zorgen ervoor dat het gaat voelen alsof je voor lange duur in je bed ligt, en je moet natuurlijk wel nog zin hebben om terug in gang te schieten daarna!

  • Neem een powernap als je voelt dat het nodig is. Je hoeft het niet bepaald te gaan plannen.

  • Raak je moeilijk in slaap? Zet dan eventueel wat stille relaxerende muziek op, of saaie radio.

  • Zet een wekker of timer zodat je je zeker niet verslaapt.

Wat kan je doen als werkgever?

Van gezonde snacks en een frisdrankenban tot samen sporten en ‘s middags fitnessen: heel wat werkgevers investeren veel geld om hun werknemers gezond te houden. Maar wat ben je met die maatregelen als er aan de belangrijke voorwaarde ‘genoeg slaap’ niet wordt voldaan? Dan krijg je collega’s die zitten knikkebollen voor hun computers, en mensen die volledig ‘op’ zijn aan het einde van de week.

Creeër naast de gezonde cafetaria en de fitnessruimte ook een slaapzaaltje waar mensen eventjes kunnen powernappen. Is dat niet voorzien? Dan kan je eventueel een vergaderruimte hiervoor ter beschikking stellen, of als er aparte bureaus zijn, mensen gewoon eventjes laten powernappen aan hun bureau. Een beetje een vreemd zicht, maar dat is het gerust waard voor meer tevreden werknemers!

Ten slotte is het ook beter om werknemers een powernap-pauze te gunnen dan om ze te moeten missen omdat ze out zijn door mentale redenen zoals burn-outs. Zo waren er alleen in 2017 al 28.000 werknemers (langdurig) afwezig wegens een burn-out volgens het Riziv. Conclusie: it’s powernap time!

Op zoek naar nog méér tips om het op je kantoor zo aangenaam mogelijk te maken? Lees dan zeker de andere blogposts op deze website. Bij Axon staat immers niet enkel customer service centraal, maar streven we ook op elk moment naar meer tevredenheid bij werknemers.