De populairste ‘office hacks’ voor een aangenamere werkomgeving

‘Life hacks’ zijn alomtegenwoordig: het internet staat vol met papa’s die de Macgyver uithangen en kleine klusjes in huis op originele manieren uitvoeren, oplossingsgerichte mama’s die met succes jongleren tussen werk en kinderen, en rasechte luieriken die creatieve oplossingen bedenken om zich het leven makkelijk te maken. Maar wist je dat er ook heel wat manieren zijn om je kantoor te ‘hacken’, zodat het instant een fijne werkplek wordt?  Wij zetten je op weg.

Geef je kantoor een Feng Shui make-over

Feng Shui bestaat al meer dan 3000 jaar. De filosofie erachter is: je omgeving beïnvloedt je geluk. Zorg er dus voor dat je je thuis voelt op de plekken waar je het meeste tijd doorbrengt. In de praktijk betekent dat: koop bloemen en planten voor op kantoor, beschilder kale witte muren, verschuif bureaus en andere kantoormeubels op een manier die het sociaal contact ten goede komt,...

Weg met de ‘meeting room’

Hoeveel tijd zou er wereldwijd al verloren zijn gegaan in vergaderingen? Steek saaie meetings in een nieuw jasje: hou stand-up meetings aan de koffiemachine, ga even de frisse buitenlucht opzoeken of plant je telkens neer op een ander plekje in het bedrijf. Zo zorg je voor leven in de brouwerij.

Licht en warmte

Te koud, te warm, te licht, te donker,...je zou verbaasd zijn als je wist hoe vaak je werknemers klagen over hun werkomstandigheden. Doe regelmatig een temperatuurcheck op kantoor en leg je oor eens te luister bij je werknemers: misschien kan een simpele oplossing hen het werken aangenamer maken. En nog een belangrijke: hoe meer natuurlijk licht, hoe meer productiviteit!  

Even uitblazen

Je hoeft er geen speeltuin van te maken zoals in de kantoren van Google en Facebook, maar een pingpongtafel, een biljart of zelfs gewoon een comfortabele zetel waar mensen een praatje kunnen slaan: allemaal fijne ideeën om je werkplek te pimpen. Goedkoop, en goed voor de motivatie!
 

Design

Er is een enorme shift merkbaar in hoe we kantoren ontwerpen. Laat je fantasie de vrije loop bij het kiezen van de kleuren voor de muren, kies voor speelse posters en kleurrijke kaders, creëer een ontspanningshoekje met designverlichting en trendy magazines,...

Organiseer mini work-outs

Er is dan misschien geen plaats of geld voor een heuse fitnessruimte, toch kan je in elk kantoor wel een plekje vinden dat kan omgetoverd worden tot een (mini) sportzaaltje. Met simpele aankopen als een loopband, een paar gewichten en yogamatjes voor meditatie en yoga zet je mensen aan tot sporten. Korte sportpauzes van 20-30 minuten boosten de productiviteit!

 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Google dan even ‘office hacks’ en je vindt nog minstens 100 andere creatieve ideeën. Meer weten over hoe je efficiëntie bevordert in jouw bedrijf? Stuur ons dan even een mailtje: info@axon.be